Sníte o vlastní roubence? Přečtěte si, na co se zaměřit.

 

Stavba domu je sama o sobě doslova životní investicí. Proto si před stavbou opravdu dobře rozmyslete, co od bydlení očekáváte a na co byste už nepřistoupili. Charakteristika vysněné roubenky nebo srubu se odvíjí od vlastností pozemku, na kterém stojí. Zatímco dům můžete pozemku přizpůsobit, naopak už to bohužel nejde. Proto buďte při výběru parcely skutečně pečliví. Ideální je, když vám pomůže projektant, který bude dům kreslit. Ten vás hned na začátku upozorní na výhody i možné nevýhody pozemku, kterých si laik těžko všimne. Některé kroky ale můžete podniknout sami. Jaké? To se dočtete dál.

 Roubenka

Výběr pozemku

Ceny pozemků rostou do astronomických výšek, proto než nějakou parcelu koupíte, buďte opravdu ostražití. Zjistěte si veškeré možné informace o parcele i jejím okolí. Zajeďte se na pozemek několikrát podívat, poznejte sousedy a navštivte starostu obce. Možná se stanete součástí místní komunity, zjistěte, jestli do ní zapadnete.

Co dalšího byste si měli o pozemku zjistit: 

  1. Spadá vaše parcela do plochy na bydlení, nebo kupujete předraženou louku? Navštivte úřad územního plánování v obci a přesvědčte se. Zde také zjistíte, zda v blízkosti pozemku v budoucnu nepovede dálnice nebo železnice.
  2. Ověřte si připojení k elektrické a datové síti. Stejně tak napojení na veřejnou kanalizaci. Pokud připojení na kanalizaci chybí, budete muset mít vlastní čističku odpadních vod. Stejně tak je to s vodou. V některých oblastech si majitelé pozemků musí hloubit vlastní studnu. Tomu předchází hydrologický průzkum, speciální stavební povolení a v neposlední řadě prodražení stavby.
  3. K vašemu pozemku by měla vést cesta, která je veřejnou komunikací, nikoliv v soukromém vlastnictví.
  4. Všímejte si tvaru parcely a jejího sklonu a orientace vůči světovým stranám. Navíc okolo každé parcely musí být minimální požární prostor. Proto u velmi úzkých pozemků zpozorněte, možná se vám na něm nepodaří postavit vysněný dům a budete muset při plánování dělat velké kompromisy.

 Roubenka

Projekt doveďte k dokonalosti

Jestliže jste našli ideální pozemek, naplánujte si na něm ideální dům. Uvažujte nejen o orientaci stavby, ale i dispozici uvnitř. Přemýšlejte hodně do budoucnosti, dům nemáte jen na pár let. Celková dispozice a styl domu by měly odrážet to, jací jste. Jestliže budete chtít velkou rodinu, možná pro vás bude lepší si zřídit ložnici v přízemí a patro nechat dětem. Velký obývací pokoj bude dokonalým prostorem na pořádání večírků u krbu a oddělená pracovna zase nutností, pokud jste zvyklí z domu. Veškerá svá přání sdělte projektantovi nebo architektce a nespokojte se s prvním návrhem. Na vše se ptejte, překreslujte a pilujte, dokud si nebudete jistí. Jen tak se vám bude v roubence dobře a kvalitně žít.

Podívejte se na naše dokončené stavby roubenek a srubů a inspirujte se na cestě za vaším vysněným domovem.

 

Facebook

E-shop
YouTube