Jak si vedou dřevostavby z masivu v porovnání se zděnými domy

 

Lidé, kteří v dnešní době uvažují o změně bydlení stojí před velkým rozhodnutím. Stavebnictví i stavební materiály se v posledních letech neuvěřitelně rozvinuly, takže nabízí nepřebernou škálu možností. Vy, jakožto stavebníci, se tak opravdu musíte orientovat v dané problematice, abyste si vybrali vhodné konstrukční systémy, které vám zajistí příjemné bydlení.

Jaký materiál je ten pravý?

Kdo poradí, zda je lepší dům z cihel, dřevahlíny, betonu nebo ze železa? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, protože každý materiál má své výhody i nevýhody. Každý systém má navíc vícero možností a podsystémů. Například dřevostavby mohou být lehké sendvičové, ale i těžké z masivu.

Pokud stojíte před rozhodnutím, jaký materiál pro svůj dům zvolit, měli byste vzít v úvahu dvě hlavní kritéria:

  • Co se vám líbí – cítíte se lépe v klasickém zděném domě, imponuje vám krása masivního dřeva nebo máte rádi moderní vzhled betonového povrchu?
  • Také byste se měli poradit s odborníkem, jaký typ domu se hodí na dané stavební místo.

Pojďme si zhodnotit výhody a nevýhody dřevostaveb z masivu

Mnoho lidí volí esteticky atraktivní roubenky a sruby jen proto, že se jim prostě líbí. A ačkoliv mají tyto druhy bydlení své jedinečné exteriérové i interiérové kouzlo, jejich stavba se vám nemusí poštěstit. Je potřeba myslet na fakt, že se tyto příbytky nehodí do jakéhokoliv terénu či oblasti a úřady vám stavbu na vybraných místech nemusí povolit.

Nicméně dřevostavby oproti jiným systémům nevítězí pouze v estetické rovině. Jsou srovnatelné také po technické stránce. Navíc i masivní dřevostavby mohou mít různá provedení – mohou být z kulatých i hranatých trámů, ale také z lepených hranolů či panelů.

Konstrukční omezení
Člověk si asi dřevo nevybere pro stavbu mrakodrapu, ale jinak se masiv poměrně rozmanitě přizpůsobí požadavkům každého stavebníka. Obecně můžeme říct, že co je možné zrealizovat ve zděném domě, je možné udělat i ve srubu nebo roubence.

Technologická náročnost
Masivní dřevostavby můžete bez problému stavět celoročně, tedy i když mrzne. Jedná se totiž o suchou výstavbu, která většinou probíhá tak, že se u dodavatele vyrobí roubené stěny a ty se pak během pár dní smontují na stavební parcele.

Spodní stavba i základy jsou u roubenek a srubů stejné jako u většiny ostatních stavebních systémů. Samotná montáž hrubé stavby je pak otázkou několika dní. Nicméně hotovou dřevostavbu pak musíte co nejdříve dostat pod střechu, aby dřevo nepřišlo k úhoně. Pokud by vám na dřevěné stěny mělo několik měsíců pršet, mohly by začít šednout, což je nepříjemná komplikace, která se složitě odstraňuje.

Energetické vlastnosti
Dřevo je vynikající izolant a náklady na vytápění srubů či roubenek patří k těm nižším. Dřevo se chová trochu jinak než například zděné stavby – dřevěné stěny nepohlcují tolik tepla, a vytápění je tak efektivnější. Tepelný odpor masivní stěny silné 30 cm je 0,26 W/km2, díky čemuž se dřevo řadí ideálním k materiálům pro nízkoenergetické domy.

Životnost a údržba
Dřevěné domy z masivu mají životnost několik stovek let a vyrovnají se tak klasickým zděným domům. Tedy za předpokladu, že při výstavbě dodržíte pravidla ochrany dřevostavby, kterými jsou:

  • správná konstrukční ochrana v rámci projektu stavby
  • pravidelná údržba dřevěných konstrukcí

Myslete ale i na to, že dřevo je více náchylné k napadení biotickými škůdci. Z toho důvodu je potřeba udržovat konstrukce v suchu.

Věděli jste, že masivní dřevěné konstrukce mají lepší odolnost proti požáru než ocelové konstrukce?

Cena
S jistotou můžeme říct, že cena dřeva není rozhodujícím kritériem pro výběr typu stavby. Protože rozdíly v ceně dřevěné či jiné konstrukce domu jsou zanedbatelné. Hrubá stavba totiž tvoří asi jen čtvrtinu celkové ceny domu. Většina materiálů je shodná pro všechny typy staveb, tudíž na této části neušetříte.

Na závěr je nutné dodat, že dřevo je materiál živý a stoprocentně přírodní, což významně zkvalitňuje podmínky života v masivních dřevostavbách. Nejen že je to materiál čistý a zdravý, sálající pozitivní energii do svého okolí, je to také materiál ekologický a obnovitelný. Má jednu z nejnižších uhlíkových stop mezi všemi stavebními materiály, a proto použitím dřeva při stavbě domu zároveň chráníme přírodu.

Facebook

E-shop
YouTube